Rymdteknik för minskat slöseri

 

Genom att använda ny teknik på ett innovativt sätt kan vi göra påtagliga minskningar av vår konsumtion av resurser, något som är ett måste för att nå hållbara nivåer på en global nivå. Två spännande svenska uppstartsföretag som gör det är Orbital Systems, som har kallats “duscharnas Tesla”, och Karma, vars app kan bidra till att vi minskar mängden mat som slängs i onödan.

Enligt UN-Water bor två tredjedelar av jordens befolkning i områden som har brist på vatten under minst en månad om året och en halv miljard lever i regioner där vattenkonsumtionen överstiger grundvattnets lokala förnyelsetakt.

Det Malmöbaserade företaget Orbital Systems är därför ett intressant exempel på hur teknik som har utvecklats för en applikation kan användas i ett annat sammanhang och resultera i minskat slöseri, med i detta fall, färskvatten och energi.

Grundaren Mehrdad Mahdjoubi kom i kontakt med NASAs Johnson Space Center under industridesignutbildningen på LTH, vilket resulterade i ett koncept för rening av vatten avsett för framtida Marsfärder. Snart insåg han att tekniken skulle kunna användas för att bygga en dusch som genom effektiv filtrering och återcirkulation kan spara betydande mängder rent vatten på jorden. Orbital Systems grundades 2012 och redan året därpå installerades den första pilotanläggningen på ett badhus i Malmö.

Duschsystemet bygger på en kombination av mikro- och nanofilter som tillsammans filtrerar bort oönskade partiklar, inklusive virus, bakterier och 99,9% av alla toxiner och metaller. Som ett resultat räcker 5-10 liter vatten för en dusch, vilket motsvarar en besparing på uppemot 90%. 

Ett lyckat samarbete mellan en kund och ett konsultbolag märks genom att konsulterna levererar enligt eller överträffar förväntningarna, samtidigt som deras arbete skapar tydligt affärsvärde. Kunden upplever smidig och öppen kommunikation, där problem löses snabbt och proaktivt. Konsulterna integreras väl i kundens team och bidrar både till målen och arbetskulturen. Förtroendet mellan parterna stärks, och kunden ser konsultbolaget som en strategisk partner snarare än bara en leverantör. Återkommande uppdrag och långsiktiga samarbeten är en naturlig följd av detta. Kunden ger positiv feedback, och konsulterna känner sig motiverade och stöttade. Tillsammans skapas en relation som bygger på gemensamma framgångar och utveckling.

De flesta som är eller vill bli konsult gör det för att få en snabb utvecklingskurva, ett brett kontaktnät och en variation av arbetsuppgifter och projekt. Ett tips är att fundera igenom vilka fördelar men även utmaningar du ser med rollen när du söker. Det är nämligen något vi kommer att lägga stort fokus på under vår rekryteringsprocess.

Att vara konsult innebär även att vara en kulturbärare. Hos kunden bär du ditt egna varumärke men lika mycket är du en ambassadör för Avalon. Därför är det viktigt att det känns naturligt att bli en del av vår gemensamma företagskultur och att vår arbetsmiljö får dig att känna dig själv som ditt allra bästa jag. Vi lever efter filosofin att vi skapar alla affärer tillsammans. Känns det självklart när du börjar kommer det bli ännu lättare att övertyga våra kunder om varför de ska välja dig och Avalon!

Sammanfattningsvis hoppas vi att du nu fått en tydligare bild av vad det innebär att bli konsult på Avalon och att det framgår att vi värdesätter en ömsesidigt bra rekryteringsprocess. Nu hoppas vi att du är nyfiken på vad vi har för lediga tjänster ute just nu, du hittar dem här!

Om författaren:
Ulf Ahlberg, Produktutvecklare på Avalon Innovation

Föregående
Föregående

Världspremiär av EcoLogs 688E

Nästa
Nästa

MR-Linac – i kampen mot cancer